Dünya Gazetesi 

 

Abalıoğlu Holding, Denizli Ekonomisine Yön Veriyor 

 

Cafer Sadık Abalıoğlu nun iş hayatına atıldığı 1941 yılını kuruluş yılı olarak kabul eden Holding, bu yıl 65. kuruluş yıldönümünü kutluyor.  Abalıoğlu  Holding Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Abalıoğlu, Denizli den doğup büyüyen bir sanayici aile olmaktan gurur duyuyor:

 

“Denizlili olduğumuz için doğal olarak ilk yatırımlarımızı burada yaptık. Denizli den kazandığımızı Denizli ye yatırdık. Sonra Denizli dışında ilk fabrikamızı Çorlu da açtık.

 

Yurt dışındaki ilk yatırımımız ise Romanya ya oldu. Bugün, tüm bölgelerde üretim yapabilecek kapasiteye ulaştık. Anadolu insanı başarıya aç ve aidiyet duygusu fazla. Biz de insana yaptığımız yatırımla çok iyi sonuçlar aldık. Anadolu dan yola çıkarak, sektörlerde örnek alınan şirketlerin yer aldığı ve nesiller boyu var olmayı hedefleyen küresel ölçekte bir Holding olduk.” 

 

Abalıoğlu Holding in 65 yıllık öyküsü 
Bakır, tekstil, pamuk, oluklu mukavva, kağıt ve viol üretimiyle Denizli nin ve Türkiye nin en büyük sanayi gruplarından olan Cafer Sadık Abalıoğlu Holding, kuruluşunun 65. yılını kutluyor.
Eskişehir Lisesinden sonra üniversite tahsili için başladığı İstanbul Yüksek Ticaret Okulu nu babasının ani ölümü nedeniyle 1941 yılında yarım bırakarak iş hayatına atılan Cafer Sadık ABALIOĞLU, baba mesleği olan tabaklık ile başlayan iş hayatını kardeşleri ve yeğenleri ile birlikte çeşitli sanayi ve ticaret dallarında sürdürdü. 1951 yılında Cafer Sadık Abalıoğlu, kardeşleriyle birlikte bugün halen faaliyetini sürdüren Abalıoğlu Çırçır Fabrikası nı kurdu.
Abalıoğlu Tekstil1966 yılında bu ortaklık karşılıklı anlaşma ile sona ermiş ve aynı yıl oğulları Ali ve İsmet Abalıoğlu ile kendi şirketini kurdu.
1970 li yılların başında Renault bayiliği ile Massey Ferguson traktör bayiliği alınarak otomotiv sektörüne girildi. 1975 yılında Renault bayiliğini bırakıp 1976 yılında Mercedes-Benz bölge bayiliğini aldılar. 1976 Dentaş Oluklu Mukavva San. A.Ş.ye büyük ortak olarak katılım sağlayan şirket,1983 yılında ise Erikoğlu grubu ile birlikte, bugün Denizli nin en büyük sanayi kuruluşu olan Erbakır Elektrolitik Bakır Mamülleri ve 1985 Dentaş Viol Tesisleri kuruldu. 1990 yılında Denizli OSB de iplik fabrikası yapılarak iplik üretimine geçildi. 30 bin iğ kapasite ile başlayan fabrika kısa sürede üretimini ikiye katladı. 1991 yılında Cafer Sadık Abalıoğlu Holding kurularak şirketler bu çatı altında toplandı. 1993 yılında Dentaş Kağıt fabrikası kurarken 1999 Dentaş Kağıt San. A.Ş., Yumy ve Temis markalarıyla temizlik kağıtları sektöründe üretime başladı. Ancak stratejik bir karar alınarak 2004 yılında bu yatırımdan vazgeçildi ve İtalyan bir şirkete satıldı. 
2000 yılında Dentaş Ambalaj halka açıldı. Halka açılmadan elde edilen gelirle Dentaş Ambalaj bünyesinde ikinci ambalaj fabrikası Çorlu da kuruldu. 
Oluklu mukavva üretimi gerçekleştiren Çorlu daki fabrika; alanında Türkiye nin en büyük fabrikası oldu. 
Yeni atılımla birlikte aynı yıl viol üretimi Dentaş Ambalaj dan ayrıldı. 2004 yılında viol üretimini pazara yakınlaştırmak amacıyla Romanya da yatırım kararı alındı ve viol fabrikasının yapımına başlandı. Fabrika bu yıl başında tamamlanarak ocak ayında üretime geçildi.
2005 yılında, büyük yatırımlara yoğunlaşmak amacıyla Mercedes bayiliği bırakıldı.
Abalıoğlu  Holding den Mısır ve Özbekistan a yatırım2006 yıllında  Abalıoğlu  Holding Mısır ve Özbekistan a tekstil yatırımı kararı aldı.  Abalıoğlu  Holding Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Abalıoğlu, her iki ülkede iplikle başlanacak yatırımları entegrasyona dönüştürmeyi planlıyor. Holding Mısır da 2007 yılına kadar yatırımı tamamlayarak üretime geçmeyi hedefliyor. Mısır ın yanı sıra Özbekistan da da iplik fabrikası kurmak için girişimde bulunan Abalıoğlu Holding, ciddi pamuk üretimi gerçekleştiren bu ülkede bürokratik işlemlerin halledilmesinden sonra inşaata başlayacak.
Özellikle Mısır da iplikten sonra entegrasyona gitmeyi planlayan şirket yönetimi, fizibilite çalışmalarının ardından kumaş veya konfeksiyon üretimi gerçekleştirmeyi öngörüyor.
Holdingi ni İstanbul da da CSA Pazarlama ismiyle faaliyet gösteren bir moda dizayn şirketi bulunuyor. Curio markası ile tasarım pazarlayan bu şirketin hedef pazarı ABD ve Rusya. Holding in ABD de de C.N. Wire isimli bir pazarlama şirketi bulunuyor.
Abalıoğlu  Holding Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Abalıoğlu na göre,  Abalıoğlu  Holding, yurt dışında gerçekleştirdikleri yeni yatırımlarla küresel ekonominin gereklerini yerine getiriyor.
Bugün  Abalıoğlu  Holding çatısı altındaki şirketlerde toplam 1550 kişinin çalışıyor. Yıllık 115 milyon dolar ihracat, 250 milyon dolar ithalat ve 500 milyon dolar ciro gerçekleştiriliyor. Erbakır ın bakırda, Abalıoğlu nun pamuk, iplik ve ev tekstilinde, Dentaş ın ise oluklu mukavva ve violde birer marka olduğunu belirten Abalıoğlu Holding Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Abalıoğlu, tüm ürünlerde aranılan birer isim olduklarını düşünüyor.
Abalıoğlu  Holding bu yıl 65. yılını kutluyor. Bugün  Abalıoğlu  Holding ve şirketleri, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmet Abalıoğlu, Yürütme Kurulu Başkanı Dr.Faruk Güler ile birlikte 3. kuşaktan, Oğuz, Ahmet Abalıoğlu ve Beril Abalıoğlu Özharat tarafından yönetiliyor.